Yulaf Bitkisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
24 Temmuz 2024

Yulaf Bitkisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yulaf Bitkisi

Yulaf bitkisi, bol nişastalı taneleri amacıyla yetiştirilen bir tarım bitkisidir. Daha çok hayvan yemi olarak kullanılan bu tahıldan, insanların beslenmesinde de yararlanılır. Bir yulaf tarlası, buğday veya arpa başaklarına benzemeyen, salkım biçimindeki dağınık başakları yardımıyla diğerlerinden rahatlıkla ayırt edilebilir. Sapçıkların ucunda yer alan başakcıkların her bir tanesi 2-3 tohum içerir. Dışları kılifta örtülü bulunan bu tohumların ikisini ayrıca zarsı iki yaprak kuşatır.

Yulafın beyaz, kara, sarı, kırmızı veya boz tohumlu, az veya uzun saplı birçok çeşidi vardır. Tarım uzmanlarının öteden beri sürdürdükleri çalışmalarla farklı iklim ve toprak şartlarına uyumlu yulaf çeşitleri geliştirilmiştir. Örneğin, bunlardan kırmızı yulaf sıcak ve nemli iklimlerde yetiştirilir. Yulafın dünyaya, yabani olarak yetiştiği Asya'nın batısı ile Avrupa'nın doğusu arasındaki bölgelerden yayıldığı düşünülmektedir. Yabani yulaflardan türeyerek günümüze ulaşmış olan kültür yulafları içinde en fazla yetiştirilen tür, şüphesiz Avena sativa'dır. Bu tür yulaf, arpa ve çavdardan daha büyük miktarlarda üretilen bir tahıldır. Serin ve nemli iklimleri sevdiği için en iyi Avrupa'nın batı ve İskandinav ülkelerini de içine alan kuzeyinde, Rusya'da ve Kuzey Amerika'da yetişir. Bununla beraber Avustralya ve Yeni Zelanda'da da ekilir. Yulaf, fazla miktarda yağış almayan kurak yerlerde kalın kavuzlu, uzun tohumlar verir. ABD ve Rusya dünyanın en fazla yulaf üreten ülkeleridir; ancak İskoçya, İsveç ve Finlandiya gibi küçük kuzey ülkelerinde, buğday ve çavdardan daha iyi ürün verdiği için yaygın olarak kullanılır.

Yulafın Yararları

Yulaf unu ve kepeği ile yapılan çorba ve lapa, hafif rejim yemeği gerektiren tüm hastalıklarda kullanılması gereken çok değerli ve faydalı bir besindir. Örneğin, beslenme bozukluklarında, sağlık sorunu sonrasındaki güçsüzlüklerde, mide ve bağırsak hastalıklarında, safra kesesi, sarılık, mide iltihabı ve ülserinde kullanışlıdır. Kahvaltıda yulaf kepeği çorbası veya rejim sütle karıştırılmış yulaf kepeği yendiğinde, 4-6 hafta içinde kolesterol seviyesi %30-40 oranında, kan şekeri %10-15 oranında azalabilir, dışkılama normal hale gelir ve kan basıncında azalma görülür. Yulaf kepeği bulamayanlar, yulaf ezmesi de kullanabilirler; fakat yulaf ezmesinin, kepeğe nispeten daha çok miktarda tüketilmesi gerekecektir. Yeşil yulaf bitkisiyle yapılan çayın içimi de çok olumlu sonuçlar verir. Sinirsel bitkinliğe ve uykusuzluğa karşı kullanılmalıdır. Kanın içindeki ürik asit miktarını azaltarak, romatizma ve gut hastalıklarında destek olabilir, yaşlı kişilerin genel anlamda güçlenmesini sağlar. Kan basıncı düzensizlikleri ve kalp rahatsızlıkları tedavilerinde yardımcı olarak kullanılır. Deri döküntülerine ve cinsel yetersizliğe karşı denenebilir. Mesane zayıflığı ve hastalıklarına ve böbrek hastalıklarına karşı bitki çayı kullanılmalıdır. Erkeklik gücünü artırıcı olarak da faydalı olabilir.

Yulafın Kullanım Biçimleri

Yulaf Çayı: Bir çorba kaşığı ince kıyılmış yeşil yulaf, orta büyüklükte bir su bardağı dolusu kaynamış sıcak suyla haşlanır, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Gün içinde 3-4 bardak taze demlenmiş çay, tatlandırılmadan içilir.

Yulaf Tentürü: Geniş ağızlı bir cam şişeye veya kavanoza yarıya kadar ince kıyılmış taze yeşil yulaf bitkisi koyulur ve üzerine, çalkalanabilecek bir mesafe kalana kadar elma sirkesi eklenir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ayral

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Yulaf bitkisini hayvan yemi olarak kullandıklarını biliyorum, ancak insanların da beslenmesinde ne şekilde yararlandığını tam anlamıyla açıklayabilir misiniz? Ayrıca, yulafın farklı iklim şartlarına uyumlu çeşitleri olduğunu belirtmişsiniz, bu çeşitler arasında hangilerinin en yaygın olarak kullanıldığı hakkında daha fazla bilgi verebilir misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ayral,

Yulaf, insanların beslenmesinde çok önemli bir yere sahiptir ve çeşitli şekillerde tüketilebilir. Yulaf ezmesi, kahvaltılık gevrekler, ekmek ve bisküvi yapımında kullanılan en yaygın yulaf ürünlerindendir. Ayrıca, yulaf unu da glutensiz tariflerde sıkça yer almaktadır. Yulaf, yüksek lif içeriği, vitaminler ve minerallerle doludur. Özellikle beta-glukan içeriği sayesinde kalp sağlığına olumlu etkileri vardır ve kötü kolesterolü düşürmede yardımcı olabilir.

Yulaf bitkisinin farklı iklim şartlarına uyumlu çeşitleri vardır ve bu çeşitler arasında en yaygın olarak kullanılanlar; beyaz yulaf (Avena sativa) ve kırmızı yulaf (Avena byzantina) olarak bilinir. Beyaz yulaf genellikle daha serin iklimlerde yetiştirilirken, kırmızı yulaf daha sıcak ve kurak koşullara dayanıklıdır. Her iki çeşit de çok yönlüdür ve hem hayvan yemi olarak hem de insan tüketimi için kullanılabilir.

Umarım sorularınızı yeterince açıklayabilmişimdir. Başka bir sorunuz olursa memnuniyetle cevaplarım.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yulaf Ezmesi Kaç Kalori?

Yulaf Ezmesi Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yulaflı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Yulaflı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Yulaf Kepeği Diyeti Tarifi ve Malzemeleri

Yulaf Kepeği Diyeti Tarifi ve Malzemeleri

Yulaf Ekmeği Tarifi ve Malzemeleri

Yulaf Ekmeği Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Yulaflı Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Yulaflı Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Yulaf Ezmesinin Faydaları Nelerdir?

Yulaf Ezmesinin Faydaları Nelerdir?

Güncel

Yulaflı Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Yulaflı Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yulaf Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yulaf Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?